Hungarian Slovak

Borsfű

Termék szerkesztése
Nyomtatás
Erdélyben különösen kedvelt fűszernövény.
Borsra emlékeztető illatú
egyéves fűszernövény. Szára
30-50 cm magas, elágazó, virága fehér
vagy rózsaszín.
Felhasználás: leveles, virágos hajtásait
vágjuk júliusban és másodszorra
szeptember végén.
Húsokhoz, babhoz, hurkához, káposztához
használható fűszerként.
Erdélyben a borsikafüvet
egy szál kaporral összekötve főzik
bele a káposztába. Németországban
„babfűnek” is hívják,
mert csökkenti a hüvelyesek (bab,
lencse) felfúvó, puffasztó hatását.
Ne főzzük sokáig és csak keveset
használjunk belőle. Túladagolásakor
a csípősségen túl a keserű íz
dominál. Teája felfúvódás, bélhurut
és köhögés ellen használható.