Kultúra |
Felhasználási javaslat |
Dózis |
Alma |
Ca-hiány megelőzése |
3-6 l/ha |
Bimbóskel |
Ca-hiány megelőzése |
4-5 l/ha |
Birs |
Ca-hiány megelőzése |
3-6 l/ha |
Cukkini |
Ca-hiány megelőzése |
3-5 l/ha |
Cseresznye |
Kicsattanás ellen |
3-5 l/ha |
Fejeskáposzta |
Ca-hiány megelőzése |
4-5 l/ha |
Fejessaláta |
Ca-hiány megelőzése |
0,3-0,5 % |
Fokhagyma |
Tárolhatóság javítása |
3-4 l/ha |
Fűszerpaprika |
Ca-hiány megelőzése |
3-4 l/ha |
Jégsaláta |
Ca-hiány megelőzése |
0,3-0,5 % |
Kajszi |
Tárolhatóság javítása |
3-5 l/ha |
Kelkáposzta |
Ca-hiány megelőzése |
4-5 l/ha |
Körte |
Ca-hiány megelőzése |
3-6 l/ha |
Krizantém 1 szál |
Ca-hiány megelőzése |
3 l/ha |
Krizantém 2 szál |
Ca-hiány megelőzése |
3 l/ha |
Meggy |
Kicsattanás ellen |
3-5 l/ha |
Őszibarack |
Tárolhatóság javítása |
3-5 l/ha |
Padlizsán |
Ca-hiány megelőzése |
3-5 l/ha |
Paradicsom ipari |
Ca-hiány megelőzése |
3-5 l/ha |
Petrezselyem |
Termésminőség javítása |
3-4 l/ha |
Pritamin paprika |
Ca-hiány megelőzése |
3-5 l/ha |
Sárgarépa |
Termésminőség javítása |
3-4 l/ha |
Szamóca |
Gyümölcshús keménysége |
6-7 l/ha |
Szilva |
Tárolhatóság javítása |
3-5 l/ha |
Uborka kordonos |
Ca-hiány megelőzése |
3-5 l/ha |
Vöröshagyma |
Tárolhatóság javítása |
3-4 l/ha |
Zeller |
Termésminőség javítása |
3-4 l/ha |
Alkalmazási területek
A készítmény a kálciumhiányból eredő betegségek, (mint pl. almástermésűeknél a sztipikesedés, a zöldségnövényeknél a terméscsúcs rothadás, csúcsrügy száradás…) megelőzésére szolgál. Különleges adalékanyagai révén, kedvező pH értéke segítségével, mérsékelt mennyiségű nitrogén és komplex mikroelem tartalmával hatékonyabban pótolja a kálciumot, mint a csak egy tápanyagot (pl. kalciumnitrát) tartalmazó műtrágyaoldatok. Továbbá adalékanyagai révén olyan tulajdonságokkal rendelkezik, mely a növényeket nagy mértékben kíméli, hosszú hatástartamú felvehetőséget biztosít és optimális fiziológiai hatásán keresztül biztosítja a kitűnő minőségű termést.
Felhasználás és dózisok
Almástermésűek A tárolási betegségek megelőzésére 4–6-szor az alma zölddió nagyságától a gyümölcsképzés idején szedésig, 14 naponta. Sztipikesedésre hajlamos fajtáknál 5–6 l/ha (0,5–0,6%). Sztipikesedésre kevésbé hajlamos fajtáknál 3-4 l/ha (0,3–0,4%).
Csonthéjasok Tárolhatóság és piacállóság fokozására 4–6-szor a gyümölcsképződés kezdetéstől, 14 naponta 5-6 l/ha (0,5–0,6%).
Dinnye Gyümölcshús keménység fokozására, tárolhatóság javítására a gyümölcsképzés idején 14 naponta 3–5 l/ha (0,3–0,5%).
Szamóca Gyümölcshús keménységének javítására a szedések előtt 2–3 alkalommal 6–7 l/ha (0,6–0,7%).
Saláta Levélszél száradások megelőzésére ültetés után 2–3 × 14 naponta 4–5 l/ha (0,4–0,5%).
Káposztafélék Kálciumhiányos tünetek megelőzésére, tárolhatóság javítására a fejképződéstől 2–3 × 4–5 l/ha (0,4–0,5%).
Paradicsom, paprika, uborka A gyümölcsképződés kezdetéstől folyamatosan 10–14 naponta a mészhiányos tünetek megelőzésére, a tárolhatóság javítására 3–5 l/ha (0,3–0,5%).
Növényvédő szerekkel keverhető.
Forrás: www.kwizda.hu