III. forgalmi kategóriájú (szabadforgalmú)
Hatóanyaga: 50 % réznek megfelelő rézoxiklorid.
A RÉZOXIKLORID 50 WP nagy tisztaságú, jó tapadó- és lebegőképességű, kékre színezett por alakú növényvédőszer.
A RÉZOXIKLORID 50 WP gombaölő hatása a gombasejt belsejébe jutó réz/II/-ionok és a gomba tiol- illetve amino-csoportjai között végbemenő komplex képződési reakciónak tulajdonítható, amelynek következménye a gomba létfontosságú enzimjeinek és proteinjeinek nem specifikus gátlása. Emiatt nem alakul ki rezisztencia és így tartósan beépíthető a növényvédelmi technológiákba.
A RÉZOXIKLORID 50 WP kontakt hatású készítmény, ezért megelőző védekezésre javasoljuk a fertőzésveszély előrejelzése alapján. Legkésőbb az első tünetek megjelenésekor el kell végezni a permetezést.
A permetezést szükség szerint meg kell ismételni:
» gyengébb fertőzés esetén 10-14 naponként
» erősebb fertőzés esetén 7 naponként
» hosszan tartó vagy heves esőzés után azonnal
Felhasználási javaslat:
kultúra |
betegség |
dózis |
|
vegyszer (kg/ha) permetlé (l/ha) |
vegyszer mennyiség (g) 10 liter vízbe |
||
almatermésűek |
baktériumos, gombás eredetű ágelhalás, egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat) |
3,0-4,0 800-1500 |
30-40 |
varasodás |
2,0-3,0 800-1500 |
20-30 |
|
tűzelhalás |
5,0-7,0 300-1500 |
50-70 |
|
csonthéjasok |
baktériumos, gombás eredetű ágelhalás, levéllyukacsosodás, monília, gnomónia |
2,0-3,0 1000-1500 |
20-30 |
őszibarack |
tafrina |
||
bogyósok |
levél- és vesszőbetegségek |
2,0-3,0 500-800 |
20-30 |
héjas gyümölcsűek (dió, mandula, mogyoró) |
baktériumos, gombás eredetű betegség (kivéve lisztharmat) |
2,0-3,0 800-2100 |
20-30 |
szőlő virágzás előtt |
peronoszpóra, orbánc |
2,0 800-1000 |
20 |
szőlő virágzás után |
3,0 800-1000 |
30 |
|
szabadföldön és hajtatásban paprika |
baktériumos betegségek |
2,0 400-800 |
40 |
szabadföldön és hajtatásban paradicsom |
baktériumos betegségek, fitoftóra |
2,0-3,0 400-800 |
40-60 |
szabadföldön és hajtatásban kabakosok |
baktériumos betegség, peronoszpóra |
2,0-3,0 800-1000 |
20-30 |
bab borsó |
baktériumos betegség, fenésedés, aszkohita, rozsda |
2,0 400-600 |
40 |
hagyma |
peronoszpóra, baktériumos betegség |
2,0-3,0 400-600 |
40-60 |
konyhai- és édeskömény |
peronoszpóra |
2,4-3,6 800-900 |
24-36 |
orvosi csucsor |
fitoftóra |
4,5-5,0 900-1000 |
45-50 |
burgonya |
fitoftóra |
2,0-3,0 400-600 |
40-60 |
cukorrépa |
cerkospórás-, ramuláriás-, fómás levélfoltosság |
2,0-3,0 400-600 |
40-60 |
Forrás: www.agroterm.hu