Gyöngyhagyma - Gyöngyhagyma
A Fertődi ezüstfehér fajtát gyöngyhagymként
is termeszthetjük úgy, hogy sűrű vetéssel
10–30 mm-es hagymákat állítunk elő. A hagymácskák
alakja gömb, héja fehér. Tenyészideje közepes,
íze enyhén csípős. A gyöngyhagyma termesztéséhez
apró morzsás, jó szerkezetű, sík felszínű, gyommentes
talaj szükséges. Kiemelkedően fontos, hogy a
magok 4–5 cm mélyre kerüljenek, mert a talaj felszínére
kerülő hagyma megzöldülhet. Növényvédelme
megelőző jellegű, elsősorban hagymalégy és hagymaperonoszpóra
ellen irányul. A hagymák betakarítását
akkor kezdjük el, amikor a kis hagymák mérete
eléri a kívánt nagyságot. (A tasak kb. 500–550 szem
vetőmagot tartalmaz.)