Kultúra
Felhasználási javaslat
Dózis
Alma
Színeződés elősegítése
3 l/ha
Bimbóskel
Termésminőség javítása
3-5 l/ha
Burgonya
Tárolhatóság javítása
Cukorrépa
Cukortartalom fokozása
Cseresznye
Fejeskáposzta
Fűszerpaprika
Jégsaláta
Kajszi
Karalábé
Kelkáposzta
Körte
Krizantém 1 szál
Krizantém 2 szál
Málna
Meggy
Őszibarack
Padlizsán
Paradicsom ipari
Petrezselyem
Póréhagyma
Minőségjavítás
Pritamin paprika
Ribiszke
Sárgadinnye
Sárgarépa
Szamóca
Szeder
Szilva
Szőlő
Torma
Zeller
Alkamazási területek
A kálium a zöldségnövényeknél, a gyümölcsöknél, és szőlőben a termés minőségének javítására szolgáló nélkülözhetetlen makroelem. A termés minőségének javulása a termés nagyságának növekedésében, a cukorképzés fokozódásával, intenzívebb színesedésben, és az intenzív aromaképzésben mutatkozik meg. A növények káliumfelvétele és szállítása általában száraz és erős napfényes időben lassul, valamint egyes talajokon (erős K megkötő képességgel rendelkező) sokszor gátolt, ezért érdemes a káliumot levéltrágyaként a növények érési folyamataihoz igazítva adagolni.
Felhasználás és dózisok
Szőlő A szüret előtt 2–3-szor az utolsó permetezésekbe a cukortartalom növelésére 5 l/ha
Almástermésűek Virágzás előtt 1–2-szer 3–5 l/ha dózisban. Szüret előtt 3–4 alkalommal a termésminőség, és cukortartalom javítására 3–5 l/ha.
Csonthéjasok Virágzás előtt 1–2-szer 3–5 l/ha dózisban. Szüret előtt 3–4 alkalommal a termésminőség, és cukortartalom javítására 3–5 l/ha.
Szamóca 3–4 alkalommal az érés során a növényvédelmi munkákkal egy menetben 3–5 l/ha.
Zöldségnövények A termésérés folyamán szükség szerint a növényvédelmi munkákkal egy menetben 3–5 l/ha dózisban.
Cukorrépa 3-szor a vegetáció folyamán a cukorképzés elősegítésére 3–5 l/ha dózisban.
Burgonya A vegetációban a gumóképzés és a termésérés idején 3–5 l/ha dózisban.
Növényvédő szerekkel keverhető.
Forrás: www.kwizda.hu