Hatóanyaga: 800 g/kg foszetil Forgalmazási kategória: III. Kiszerelés: 6 kg Dózis: lásd részletes rész
Egyedi hatásmóddal rendelkező, felszívódó hatású, hosszú hatástartamú gombaölő szer. A foszetil hatóanyag különleges, mert az egész növényi szervezetet átjárva annak természetes védekező mechanizmusát megerősítve fejti ki hatását.
Javasolt technológia:
A foszetil hatóanyag hatásmechanizmusa a humán gyógyászatban alkalmazott védőoltásokhoz hasonlítható. Felszívódása a növénybe gyors és azonnal stimulálja a növény kórokozók elleni anyagainak termelését. A teljes védettség eléréséhez azonban az ellenanyagok nagyobb koncentrációja szükséges, ezért fontos a preventív, azaz a megelőző alkalmazás. A kezeléseket előrejelzésre alapozva célszerű elvégezni: dohányban és uborkában 2-4 valódi leveles állapottól kezdődően, a járványveszélyes időszakokban 7-10 naponként megismételve. Uborkában az alacsonyabb dózist az indásodás és virágzás kezdetéig, a magasabbat a virágzástól kell alkalmazni. Salátában a téli és tavaszi hajtatási idôszakban, és szabadföldön a védekezéseket közvetlenül a palánták kiültetése után, megelőző jelleggel, állománypermetezés formájában célszerű elkezdeni. A további kezeléseket a fertőzés alakulása szerint, de legkésőbb a fejesedéskor be kell fejezni. Almatermésű kultúrákban tűzelhalásos betegség ellen elôrejelzésre alapozva, megelőző jelleggel, a virágzási időszak kezdetén, az intenzív hajtásnövekedés időszakában javasolt kijuttatni. A fertőzésre kedvezô feltételek kialakulása esetén (a napi csapadékösszeg nagyobb mint 2,5 mm, a napi középhőmérséklet 18 °C felett van, illetve a relatív páratartalom 75% feletti) a kezeléseket a tünetek megjelenése előtt, megelőző módon, 2-3 alkalommal célszerű megismételni.
Kultúra
Károsító
a kijuttatáshoz szükséges szer és víz mennyisége (kg, l/ha)
uborka
peronoszpóra
1,3-1,5 kg 300-700 l vízben
saláta
1,0-1,5 kg 600-1000 l vízben
dohány
1,5 kg 700-800 l vízben
almatermésűek
tűzelhalás
4 kg 500-7000 l vízben
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: Uborka: 3 nap Saláta: 14 nap Almatermésűek, dohány: 30 nap Eltarthatóság: Eredeti, zárt csomagolásban, szabályos növényvédő szer raktárban 3 év. A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!
Forrás: http://www.bayercropscience.hu