A világon a mikro tápanyagok tekintetében a cinkhiány a leggyakoribb. A cink serkenti az enzimaktivitást. A cinkhiányra érzékeny növények: kukorica, szőlő, gyümölcsfélék, lucerna, burgonya és a cukorrépa. A cinkhiány oka a felvételi viszonyok alakulásában is megtalálható (évjárathatás). Fontos a foszfor-cink antagonizmus is. A túlságosan magas foszfor-ellátottság mellett nehézkes, gátolt lehet a növények cink felvétele.
Általában semleges talaj pH esetén kisebb a felvehető mennyiség, mivel a talajban az oldhatósága a kémhatás csökkenésével nő. Ezért lúgos, semleges talajon a cink pótlása nem elég hatékony.
A levélen keresztül, levéltrágyázással történő pótlás általában elegendő.
Összetétel
Elem
Tömeg %
Térfogat %
Cink (Zn)
41%
70%
Felhasználási javaslat
Kultúra
Dózis (l/ha)
Alkalmazás
kalászosok, kukorica, szőlő, almafélék, zöldségfélék, repce, burgonya
0,5-1,0
A cinkhiány súlyosságától függően
Kukoricában 6-8 leveles állapottól alkalmazható, 1 l/ha dózisban.
Kalászosokban bokrosodás kezdetétől az első nódusz megjelenése között használjuk 1 l/ha dózisban.
Keverhetőség: más növényvédő szerekkel és termésnövelő anyagokkal történő együttes kijuttatás előtt keverési próbát szükséges végezni.
Virágzásban nem használható!
Használat előtt feltétlenül olvassa el a termék címkéjét is!
Forrás: www.farmmix.hu